Powered By Blogger

wtorek, 19 lipca 2016

NIEBIESKI styl życia... Zastawa a dieta


Okazuje się, że psychologia kolorów jest dziedziną nauki bardzo bliską ludzkiemu podniebieniu. Barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, bezpośrednio wpływają na nasz poziom łaknienia, na przykład jedzenie serwowane na talerzach o ciepłej gamie barw jest pałaszowane chętniej i w większej ilości.


Jaki kolor talerzy wybrać?

Kolor niebieski nie jest naturalnym kolorem żywności w przeciwieństwie do zielonego (sałata, ogórki), czerwonego (papryka, jabłko) czy innych kolorów. Dlatego pierwotny instynkt każe nam raczej unikać tego typu jedzenia, wysyłając ostrzeżenie, że ta żywność może być zepsuta. Skutkiem tego jest zmniejszenie apetytu.
Zupełnie inaczej na nasz mózg będą oddziaływać kolory takie, jak pomarańczowy (zwiększa dostawy tlenu do mózgu, stymuluje aktywność umysłową, wywołuje uczucie komfortu) i czerwony (zwiększa częstotliwość oddechu i podnosi ciśnienie krwi) – pobudzają i wzmagają nasz apetyt, dodatkowo wywołują dobry nastrój.  To doskonałe kolory dla osób ze słabym apetytem, jednak nie najlepszy dla osób będących na diecie.
Brzoskwiniowy kolor wzmacnia witalność i energię. Ułatwia trawienie, dlatego może być pomocny w odchudzaniu. Zastawa w odcieniu lawendowym ożywi kompozycje, zmieniając interpretacje barw sąsiadujących i wzmacnia przyjemne zapachy podawanej potrawy.
Różowy kolor  wzbudza optymizm i uspokaja emocje. Jeżeli wybierzemy talerze w tym odcieniu, pobudzimy apetyt i  wyzwolimy wrażenie słodyczy w podawanym posiłku. Dlatego warto uważać z podawaniem ciast na talerzykach w tym kolorze, mogą wydawać się za słodkie, podobnie będzie w przypadku białej zastawu (również intensyfikuje uczucie słodkości).
Żółty, pobudza przemianę materii i poprawia smak napojów cytrynowych, pamiętajmy jednak, że talerze w tym kolorze będą wzmagały nasz apetyt – tak jak, te w kolorze czerwonym i pomarańczowym.
Zielony, kojarzy nam się z czymś zdrowym – naturalnym, a naczynia w tym kolorze  nadają pikanterii potrawom.
Na koniec, najbardziej popularne, białe talerze. Niestety, ta „czysta biel” również pobudza ośrodek głodu, co więcej  zmniejsza wrażenie kaloryczności spożywanych posiłków. Pamiętajmy również, że zimne kolory, takie jak niebieski, zdają się lepiej gasić pragnienie niż kolory ciepłe, takie jak czerwony.

Rozmiar ma znaczenie

Na ilość spożywanych posiłków, ma również wpływ wielkość talerzy. Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używamy bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nałożymy sobie od 9 do 30% jedzenia więcej niż normalnie. Odpowiada za to złudzenie optyczne, które sprawia, że postrzegamy kółko jako znacznie mniejsze, jeśli jest ono otoczone przez inne, duże kółko.
Kolorystyka talerza i obrusu także wpływa na ilość nakładanego jedzenia. Kontrastowy kolor talerza może zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 21%. Modyfikacja barwy obrusa wywołuje 10% zmianę. Dzięki powyższym trikom nasz mózg "lepiej widzi" jedzenie przez co z szybciej się  nim najada.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz