Składniki:
400 g ciecierzycy
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
2-3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
2-3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
4 czubate łyżki mąki ryżowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki
olej, oliwa lub inny tłuszcz do smażenia
kasza kukurydziana do obtoczenia lub bułce tartej
4 czubate łyżki mąki ryżowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki
olej, oliwa lub inny tłuszcz do smażenia
kasza kukurydziana do obtoczenia lub bułce tartej
Przygotowanie:
Ciecierzycą namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
Odlać na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba
zblendować żeby ją rozdrobnić. Do blendera włożyć ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule,
czosnek, sól, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
Masę przełożyć do miski, dodać poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Dodać jajko, wymieszać i uformować kulki. Kulki usmażyć partiami na małej patelni. Przełożyć na druga stronę. Pulpeciki odsączyć na papierze.
Masę przełożyć do miski, dodać poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Dodać jajko, wymieszać i uformować kulki. Kulki usmażyć partiami na małej patelni. Przełożyć na druga stronę. Pulpeciki odsączyć na papierze.
SMACZNEGO:)
szukałam pomysłu na obiad a tu takie cuda :) spadłaś mi z nieba z tym przepisem - dziękuję :) Jutro będę próbowała :)
OdpowiedzUsuń