Składniki:
2 saszetki brązowego ryżu (200 g. przed ugotowaniem)
niepełna szklanka cukru trzcinowego 120 g.
300 g jogurtu naturalnego
3 jaja
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru trzcinowego 120 g.
300 g jogurtu naturalnego
3 jaja
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 60 g zarodków pszennych
tortownica 21-22 cm.
dowolne owoce
tortownica 21-22 cm.
dowolne owoce
Przygotowanie:
Ryż gotujemy tak jak na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy i przesypujemy do miski do wystygnięcia. Następnie blendujemy, aż ryż stanie się lekko ,,rozpaćkany". W drugiej misce łączymy jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ryż i zarodki. Miksujemy około 5 minut. Ciasto będzie lejące, ale właśnie takie ma być. Masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. zarodkami pszennymi, otrębami itp.. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto około 50-60 minut (do tzw suchego patyczka i ściętego wierzchu.)
SMACZNEGO:)
fajne te Twoje przepisy :D muszę te ciasto wypróbować tylko teraz kombinuję skąd zarodki pszenne wezmę :D
OdpowiedzUsuńzarodki można zastąpić otrębami lub innymi nasionkami:):):)
OdpowiedzUsuńo będzie mi łatwiej - dziękuję :D
Usuń