Właśnie zaparzyłam sobie w pracy herbatkę czerwoną i od razu pomyślałam o Was. Wrzucam kilka mądrości odnośnie właśnie tej magicznej mikstury:)
Czerwona herbata to podstawa
diety osób, które zdecydowały się na odchudzanie.
Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych
zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”.
Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, zwiększa spalanie tłuszczów.
Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, zwiększa spalanie tłuszczów.
Parzenie czerwonej herbaty:
Herbatę należy zaparzyć (najlepiej w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i
magnezu) przez 3 do 7 minut, a następnie
przelać do małych porcelanowych filiżanek..
Właściwości czerwonej herbaty:
·
Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na
wytwarzanie soków trawiennych
i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
·
Reguluje przemianę materii – reguluje masę
ciała.
·
Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
poprawiając przy tym krążenie.
·
Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne
i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
·
Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i
białka.
·
Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny
wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
·
Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed
próchnicą.
·
Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
·
Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma
działanie moczopędne.
·
Wzmacnia organizm.
Smak i parzenie rooibosa:
Napar ma słodki, miodowy smak i słomkową barwę. Pozbawiony jest goryczki charakterystycznej dla zielonej i czarnej herbaty. Przygotowanie napoju nie sprawia większych problemów, ponieważ rooibos parzy się przez około 8 do 10 minut zalany wrzątkiem.Rooibos właściwości:
- Napój nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma żadnych przeszkód, żeby pić go przed snem lub podawać go dzieciom.
- Polecany jest dorastającej młodzieży, ponieważ zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu.
- Ze względu na niską zawartość kalorii i dużą ilość mikro i makroelementów coraz częściej staje się składnikiem diet odchudzających.
- Duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne sprawiają, że rooibos zalecany jest kobietom w ciąży.
- Obfitość w przeciwutleniacze pozytywnie stymuluje układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia i przeciwdziała niektórym odmianom raka.
- Reguluje ciśnienie krwi i poziom kwasów żołądkowych.
PAMIĘTAJ
aby zabić ten tłuszcz do tej herbatki dodaj ćwiczenia i zdrowe
odżywianie i wtedy sukces murowany!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz