Przepis na Burgery
Składniki:
- 350 g mielonego filetu z indyka
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
Przyprawy:
- po 1 łyżeczce kurkumy, suszonego oregano, słodkiej papryki w proszku, po szczypcie ostrej papryki (wg uznania)
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną ugotować wg opisu na opakowaniu.
- Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę zeszkloną na patelni razem ze startym czosnkiem), łyżkę oliwy extra virgin, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać.
- Uformować kotleciki (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).
- Rozgrzać patelnię z gładką, nieprzywierającą powierzchnią, położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz