Powered By Blogger

czwartek, 28 stycznia 2016

PRZEPIS Chili con carne



Składniki:

  • 250 g mięsa zmielonego (u mnie indyk)
  • 1 cebula (średnia)
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka (średnia)
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody lub bulionu

Przyprawy:

  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pieprz cayenne (wg smaku smaku, może być zwykły)
  • sól (do smaku)

Sposób przygotowania:

W trakcie przygotowania potrawy ugotować np. ryż paraboliczny. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i wszystko razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone i po obsmażeniu całość lekko posolić, wsypać kmin i oregano. Następnie przełożyć pomidory (z zalewą), wlać bulion/wodę i wrzucić drobno posiekaną papryczkę chilli.

Potrawę wymieszać i doprawić według smaku (solą i pieprzem cayenne).
Całość przykryć i dusić 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Poddusić kolejne 5 minut.
SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz