Składniki:
- 250 g mięsa zmielonego (u mnie indyk)
- 1 cebula (średnia)
- 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka (średnia)
- 1 papryczka chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml wody lub bulionu
Przyprawy:
- 3/4 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- pieprz cayenne (wg smaku smaku, może być zwykły)
- sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
W trakcie przygotowania potrawy ugotować np. ryż paraboliczny. Cebulę pokroić
w kostkę, czosnek drobno posiekać i wszystko razem podsmażyć na niewielkiej
ilości oleju. Dodać mięso mielone i po obsmażeniu całość lekko posolić, wsypać
kmin i oregano. Następnie przełożyć pomidory (z zalewą), wlać bulion/wodę i wrzucić drobno
posiekaną papryczkę chilli.
Potrawę wymieszać i doprawić według smaku (solą i pieprzem cayenne).
Całość przykryć i dusić 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Poddusić kolejne 5 minut.
Potrawę wymieszać i doprawić według smaku (solą i pieprzem cayenne).
Całość przykryć i dusić 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Poddusić kolejne 5 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz