Składniki
na 6 szt
300g twarogu
8 łyżek zmielonych płatków owsianych
2 łyżki mąki żytniej
1 jajko
3 białka
2 łyżki miodu
dżem lub marmolada do nadziania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jeśli twaróg jest mokry odciskamy z niego wodę. Wrzucamy go do miski, łączymy z pozostałymi składnikami oprócz białek i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do reszty składników i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy prze 30-35min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu nadziewamy pączki np. szprycą z końcówką do nadziewania lub strzykawką. Po nadzianiu zostawiamy je na jakiś czas „do góry nogami”, tak aby marmolada nie wypłynęła na zewnątrz.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz