Zielony jęczmień popularny jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową
dietę. Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych.
Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż
marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i
błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości
odchudzające.
Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest
źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu),
żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia
zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami
zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz
organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Młody jęczmień ma silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie
przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w
leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i
zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja
odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest
także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm
tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w
zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące
korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu
jelita grubego.
Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu
cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii,
bezsenności czy nadwagi i otyłości.
młody jęczmień
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz