Powered By Blogger

piątek, 19 lutego 2016

ZIELONE konta CZERWONE

Koktajle nieważne jakie mają kolor... mają witaminy, są zdrowe i sycące:) czerwone, zielone, pomarańczowe:)

Pokrywają dzienną dawkę zapotrzebowania na niezbędne dla organizmu witaminy. 

Przykładowe składniki bazowe koktajli..

seler naciowy - zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. 

Jarmuż - jest skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.

Natka pietruszki- łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.
Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma beta-karotenu oraz witaminę E. Natka obfituje też w kwas foliowy i w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.

Roszponka i inne sałaty ma wartości odżywcze i to niemałe. ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też antynowotworowych indoli, kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy,. Ma tez dużo witaminy E i C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. Orzeźwia, poprawia trawienie i odkwasza.

Mango- jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry.


Wartości odżywcze mango (w 100 g)

Wartość energetyczna - 60 kcal
Białko ogółem - 0,82 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik - 1,6 g

Witaminy

Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna - 0,669 mg
Witamina B6  - 0,119 mg
Kwas foliowy - 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 4,2 µg

Minerały


Wapń – 11 mg
Żelazo - 0,16 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 14 mg 

Buraki -
mają dużo tylko kwasu foliowego, witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i  witaminy B1. Zawierają dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Marchewka-   jest bogatym źródłem karotenoidów - związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki i przeciwutleniaczami. W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów - alfa-karoten luteinę i zeaksantynę oraz nieznaczne ilości likopenu Jednak najwięcej zawiera beta-karotenu - prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Warto wiedzieć, że marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. Można go znaleźć (choć już nie w takich ilościach) w szpinaku i jarmużu - w których beta-karoten jest maskowany przez chlorofil - a także w dyni i papryce czerwonej 

Banany, jabłka, kiwi, ananas, awokado...

Dodając owoce nadajemy słodyczy, dodając warzywa witaminki, dodając nasionka lub np. młody jęczmień oryginalności, smaku:)




A TY  KTÓRY KOLOR WYBIERASZ???




Wartości odżywcze mango (w 100 g)

Wartość energetyczna - 60 kcal
Białko ogółem - 0,82 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik - 1,6 g

Witaminy

Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna - 0,669 mg
Witamina B6  - 0,119 mg
Kwas foliowy - 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 4,2 µg

Minerały

Wapń – 11 mg
Żelazo - 0,16 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 14 mg

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/mango-wlasciwosci-odzywcze-jak-obrac-i-zjesc-mango_39776.html

Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html
Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html
Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html





3 komentarze:

  1. Gdzie Beatko można dostać ten zielony specyfik ?
    Oba smakowicie wyglądają!
    Czas je zrobić :)
    P.S. Pisałam na facebook do Ciebie zakładka inne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie Beatko można dostać ten zielony specyfik ?
    Oba smakowicie wyglądają!
    Czas je zrobić :)
    P.S. Pisałam na facebook do Ciebie zakładka inne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej kochana, przeszukałam całe moje fb i nie umiem znaleźć od Ciebie wiadomości..

    To jest młody jęczmień do kupienia w zielarskim:)

    OdpowiedzUsuń