Aby wzmocnić odporność organizmu na
wirusy i bakterie prowadź zdrowy tryb życia, a organizm nie da się infekcjom.
Pamiętaj o śniadaniu!!! Komórki odpornościowe podejmują walkę z zarazkami tylko
wtedy, gdy są regularnie odżywiane. Gdy śpimy, organizm czerpie z zapasów.
Dlatego rano trzeba uzupełnić braki. Pierwszy posiłek najlepiej zjeść w ciągu
godziny od wstania z łóżka. Śniadanie powinno być rozgrzewające i sycące, ale
nie powinno obciążać przewodu pokarmowego.
Długotrwałe napięcia psychiczne obniżają
sprawność sił obronnych. Choćby z tego powodu trzeba nauczyć się radzić sobie
ze stresem. Planuj zajęcia tak, by codziennie wygospodarować trochę czasu na
relaks. Dbaj o sen (7–8 godzin). Przepracowanie i przemęczenie zwiększa
podatność na infekcje.
- Weź codziennie naprzemienny,
ciepło–zimny prysznic. Organizm przyzwyczaja się do zmian temperatury i
naczynia krwionośne stają się mniej wrażliwe na chłód, nie kurczą się i nie
hamują reakcji odpornościowej. Łatwiej wtedy obronić się przed zarazkami.
Zabieg pobudza transport komórek odpornościowych do tkanek, poprawiając
odporność, i dodaje energii.
- Ubieraj się odpowiednio do pogody.
Gwałtowne wychłodzenie organizmu prowadzi do osłabienia odporności. Zamiast
jednego grubego swetra lepiej założyć dwa cienkie. Ubranie na cebulkę lepiej
trzyma ciepło i zawsze można coś zdjąć, gdy zrobi się za gorąco.
- Wywietrz
zarazki z mieszkania. Temperatura w mieszkaniu nie powinna przekraczać
18–20°C. Lepiej, gdy jest chłodniej niż za gorąco, bo wirusy i bakterie lubią
ciepło. Poza tym w przegrzanym powietrzu jest mniej wilgoci, przez co śluzówki
w nosie i ustach wysychają i nie stanowią skutecznej ochrony przed zarazkami.
Żeby nawilżyć powietrze i pozbyć się zarazków, trzeba kilka razy dziennie
otwierać okna, koniecznie przed snem.
Na wzmocnienie odporności
Miód -każdy z nas powinien
profilaktycznie jeść 1–2 łyżeczki miodu dziennie. Jest skarbnicą witamin,
mikroelementów oraz cennych enzymów, które mobilizują układ odpornościowy.
Kardamon- wzmaga produkcję endorfin. Rozgrzewa
ciało i podnosi temperaturę. ma ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach,
dzięki czemu pobudza apetyt. zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i
pobudzają wydzielanie soków trawiennych
Czosnek- jest naturalnym antybiotykiem, hamuje
rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które
nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych
właściwości. Związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki
śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in.
potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom,
nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i
allicynę.
wyczekujmy WIOSNY... :)
u mnie 7-8 godzin snu nie jest obecnie mozliwe, mam łebka 9miesiecznego, i niestety nie przesypia nocy, na dodatek cholernie znosi ząbkowanie.. a w dzien jestem z nim sama, mężu pracuje, więc i w dzień nie odeśpie... ale ćwiczę, staram się dobrze odżywiać.. po cichu wierzę w swój sukces, chociaż w połowie tak spektakularny jak Twój (:
OdpowiedzUsuńgratulacje, pozdrawiam ((: