Powered By Blogger

wtorek, 16 lutego 2016

WARZYWA a dziecko

Warzywa w diecie dziecka

Warzywa stanowią bogate źródło witaminy C, prowitaminy A (ß-karotenu), kwasu foliowego i takich składników mineralnych jak: wapń, potas czy magnez. Dzięki błonnikowi pokarmowemu regulują pracę przewodu pokarmowego i pomagają utrzymać zdrowy poziom glukozy we krwi. Ponadto nasiona fasoli, grochu, soczewicy czy soi są dodatkowo źródłem białka roślinnego. W Polsce spożywanych jest aż ok. 50 gatunków warzyw. Mimo takiej różnorodności dzieci niestety zazwyczaj za nimi nie przepadają, dlatego bardzo ważne jest, aby je przyzwyczajać do ich smaku już od najmłodszych lat.

Warzywa możemy w uproszczony sposób pogrupować, a w obrębie każdej z grup stosować proste zamiany. Jedną z grup stanowią warzywa bogate w ß-karoten, który w naszym organizmie zamienia się w witaminę A. W tej grupie znajdują się pomarańczowe warzywa, m.in. dynia i marchewka. Jeśli np. dziecko nie lubi marchewki, można mu ugotować krem z dyni. W kolejnej grupie są zielone warzywa bogate w kwas foliowy, np.: różnego rodzaju sałaty, jarmuż, brokuły, kapusta, brukselka czy cukinia, które również możemy miksować i zamieniać. Kolejna grupa to warzywa bogate w witaminę C, np.: pomidory, papryka, kapusta (surowa i kiszona) oraz świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek czy koperek. I oczywiście nasiona roślin strączkowych: groszek zielony, fasolka szparagowa, fasola, kapusta, cieciorka czy soczewica, które są cennym źródłem białka roślinnego.

Pamiętajmy, że dzieci lubią nas naśladować w każdej kwestii...mój synek widząc jak jem np. jogurt naturalny, brokuł, marchewkę itd zawsze podejdzie i ukradnie mi kawałek.. dawajmy przykład maluchom:) jeśli dziś nie zje, to może za miesiąc, dwa itd :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz