Warzywa w diecie dziecka
Warzywa stanowią bogate źródło witaminy C, prowitaminy A
(ß-karotenu), kwasu foliowego i takich składników mineralnych jak: wapń,
potas czy magnez. Dzięki błonnikowi pokarmowemu regulują pracę przewodu
pokarmowego i pomagają utrzymać zdrowy poziom glukozy we krwi. Ponadto
nasiona fasoli, grochu, soczewicy czy soi są dodatkowo źródłem białka
roślinnego. W Polsce spożywanych jest aż ok. 50 gatunków warzyw. Mimo
takiej różnorodności dzieci niestety zazwyczaj za nimi nie przepadają,
dlatego bardzo ważne jest, aby je przyzwyczajać do ich smaku już od
najmłodszych lat.
Warzywa możemy w uproszczony sposób pogrupować, a w obrębie każdej z
grup stosować proste zamiany. Jedną z grup stanowią warzywa bogate w
ß-karoten, który w naszym organizmie zamienia się w witaminę A. W tej
grupie znajdują się pomarańczowe warzywa, m.in. dynia i marchewka. Jeśli
np. dziecko nie lubi marchewki, można mu ugotować krem z dyni. W
kolejnej grupie są zielone warzywa bogate w kwas foliowy, np.: różnego
rodzaju sałaty, jarmuż, brokuły, kapusta, brukselka czy cukinia, które
również możemy miksować i zamieniać. Kolejna grupa to warzywa bogate w
witaminę C, np.: pomidory, papryka, kapusta (surowa i kiszona) oraz
świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek czy koperek. I oczywiście
nasiona roślin strączkowych: groszek zielony, fasolka szparagowa,
fasola, kapusta, cieciorka czy soczewica, które są cennym źródłem białka
roślinnego.
Pamiętajmy, że dzieci lubią nas naśladować w każdej kwestii...mój synek widząc jak jem np. jogurt naturalny, brokuł, marchewkę itd zawsze podejdzie i ukradnie mi kawałek.. dawajmy przykład maluchom:) jeśli dziś nie zje, to może za miesiąc, dwa itd :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz