Powered By Blogger

wtorek, 23 lutego 2016

PRZEPIS na jabłecznik z MARCHEWECZKĄ




Spód:
  • 2 jajka
  • ok. 10-12 łyżek płatków owsianych
  • po 5-6 łyżek otrębów pszennych i innych
  • kubeczek jogurtu naturalnego 200g
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier/słodzik/miód do smaku
  • cynamon wg uznania
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 22-25 min w 180 stopniach. (małą część zostawiamy żeby nałożyć na górę po nałożeniu masy z jabłkami)

Wierzch:
  • 2-3 duże jabłka, 1 marchewka
  • 2 kisiele bez cukru )
  • cukier/słodzik/miód do smaku
  • 300 ml wrzątku
  • cynamon wg uznania

Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda, kroimy w dowolną kostkę. Rondelek zwilżamy wodą i prażymy w nim jabłka i marchewkę z cukrem przez jakieś 10-15 min, aż będą dość miękkie. Można posypać cynamonem. 2 opakowania kisielu zalewamy 300 ml wrzątku, aby nie był zbyt luźny ani za bardzo gęsty. Mieszamy z podprażonymi jabłkami. Na górę nakładamy resztę ciasta.


Składniki: (na niewielką blaszkę: 28x23 cm)
 
SMACZNEGO:



 

1 komentarz: