Koktajle nieważne jakie mają kolor... mają witaminy, są zdrowe i sycące:) czerwone, zielone, pomarańczowe:)
Pokrywają dzienną dawkę zapotrzebowania na niezbędne dla organizmu witaminy.
Przykładowe składniki bazowe koktajli..
Przykładowe składniki bazowe koktajli..
seler naciowy - zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem
foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale
już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie
jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości.
Jarmuż - jest skarbnicą białka, błonnika,
witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i
potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
Natka pietruszki- łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A
i C.
Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma beta-karotenu oraz witaminę E. Natka obfituje też w kwas foliowy i w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.
Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma beta-karotenu oraz witaminę E. Natka obfituje też w kwas foliowy i w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.
Roszponka i inne sałaty - ma wartości odżywcze i to niemałe. ma działanie bakteriobójcze,
przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Zawiera
luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed
zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też antynowotworowych indoli, kwasu
foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy,. Ma tez dużo witaminy E i
C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. Orzeźwia, poprawia
trawienie i odkwasza.
Mango- jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi,
mimo że samo jest bogate w cukry.
Wartości odżywcze mango (w 100 g)
Wartość energetyczna - 60 kcal
Białko ogółem - 0,82 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik - 1,6 g
Witaminy
Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna - 0,669 mg
Witamina B6 - 0,119 mg
Kwas foliowy - 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 4,2 µg
Minerały
Wapń – 11 mg
Żelazo - 0,16 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 14 mg
Wartość energetyczna - 60 kcal
Białko ogółem - 0,82 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik - 1,6 g
Witaminy
Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna - 0,669 mg
Witamina B6 - 0,119 mg
Kwas foliowy - 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 4,2 µg
Minerały
Wapń – 11 mg
Żelazo - 0,16 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 14 mg
Buraki -mają dużo tylko kwasu foliowego, witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i witaminy B1. Zawierają dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.
Marchewka-
jest bogatym źródłem
karotenoidów - związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za
pomarańczowy kolor marchewki i przeciwutleniaczami. W marchewce można znaleźć
wszystkie rodzaje karotenoidów - alfa-karoten luteinę i zeaksantynę oraz
nieznaczne ilości likopenu Jednak najwięcej zawiera beta-karotenu - prowitaminy
A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Warto wiedzieć, że
marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. Można go znaleźć (choć
już nie w takich ilościach) w szpinaku i jarmużu - w których beta-karoten jest
maskowany przez chlorofil - a także w dyni i papryce czerwonej
Banany, jabłka, kiwi, ananas, awokado...
Dodając owoce nadajemy słodyczy, dodając warzywa witaminki, dodając nasionka lub np. młody jęczmień oryginalności, smaku:)
Gdzie Beatko można dostać ten zielony specyfik ?
OdpowiedzUsuńOba smakowicie wyglądają!
Czas je zrobić :)
P.S. Pisałam na facebook do Ciebie zakładka inne :)
Pozdrawiam
Gdzie Beatko można dostać ten zielony specyfik ?
OdpowiedzUsuńOba smakowicie wyglądają!
Czas je zrobić :)
P.S. Pisałam na facebook do Ciebie zakładka inne :)
Pozdrawiam
Hej kochana, przeszukałam całe moje fb i nie umiem znaleźć od Ciebie wiadomości..
OdpowiedzUsuńTo jest młody jęczmień do kupienia w zielarskim:)